ANTALYA ALANYA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMEN GELİŞİM PROGRAMI ARALIK 2020

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMEN GELİŞİM PROGRAMI ARALIK 2020

Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Vizyonu kapsamında Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen DÖGEP (Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenleri Gelişim Programı) kapsamında ilçemizde görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi  Öğretmenleri ile ARALIK ayı DÖGEP toplantısı yapıldı.  Şehit Ömer Halisdemir Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmeni Murat AVŞAR tarafından Aralık ayının konusu olan "KÜLTÜR VE MEDENİYETİMİZİN EĞİTİM ANLAYIŞINI YANSITAN TEMEL ESERLER VE KLASİK METİNLER" konusunda bilgi verildi. Toplantıya Alanya'daki okullarda görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri katıldı. Toplantı uzaktan eğitim olarak ZOOM programı üzerinden yapıldı.

Murat AVŞAR konu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

Kültür ve medeniyet ne demektir ve bu kavramların tanım ile içerikleri Ziya GÖKALP, Prof. Erol GÜNGÖR, DOÇ. Nurettin TOPÇU, İbn-i HALDUN, Toynbee'den alıntılarla görüşleri kısaca sunuldu. Özellikle İbn-i Haldun'nun organizmacı medeniyet anlayışı vurgulandı.

İslam kültür ve medeniyetinin kaynakları olan Akl-ı Selim, Kur'an-ı Kerim, Sünnet, Havass-ı Selime(Beş duyu), Örf ve adetler kısaca tanıtıldı.

Eğitim tarihimiz 3 bölüme ayrılarak anlatıldı. Birinci olarak ilk Türk devletlerinde eğitim, ikinci olarak İslamiyet'in kabulünden sonra Türklerde eğitim ve üçüncü olarak da Cumhuriyet döneminde eğitim şeklinde kısa olmak kaydıyla tanıtıldı. Türkiye Selçuklularında Medreseler, Ahilik, Atabeylik gibi kurum ve kavramlardan bahsedilerek Nizâmülmülk gibi önemli şahsilere de yer verildi.

Osmanlılarda örgün eğitim kurumları Sıbyan (Mahalle Mektebi) , Medreseler, Saray ve Asker eğitimi konularına değinildi. Yaygın eğitim olarak Esnaf ve Halk eğitiminden bahsedildi. Esnaf teşkilatı Loncaların teknik eğitimdeki rolü de anlatıldı.

14-19. yüzyıllar önemli isimler ve eserleri söylendi. 14. yy. Davudi Kayseri ve Molla Fenari; 15. yy. Ali Kuşcu, Akşemseddin, İbn-i Kemal; 16. yy. Pîrî Reis, Matrakçı Nasuh; 17 yy. Kâtip Çelebi, Evliya Çelebi; 18. yy Hezârfen Ahmet Çelebi, İbrahim Hakkı; 19. yy. Ahmet Cevdet Paşa gibi.

Son bölümde ise 4 eserin içerikleri anlatılmıştır. Lügat-ı Remzî (takım 2 cilt) yazarı Doktor Hüseyin Remzî: Osmanlıca sözlük tanıtıldı. 15. yy. yazıya geçirildiği tahmin edilen Dede Korkut Hikâyeleri tanıtıldı.

1200'lü yıllar Mevlana'nın Hüsamettin Çelebi tarafından yazılan Mesnevi adlı eser tanıtıldı, özet bilgiler verildi.

Nurettin Topçu'nun 1940-1970 yılları arasında vermiş olduğu konferanslar, dergilerdeki yazı vb. den oluşan "Türkiye'nin Maarif Davası" adlı eser üç bölüm olarak kısaca tanıtıldı.

 

Bu bölümde son olarak Nevevi'nin ''Kırk Hadis Şerhi'' adlı eseri incelenmiştir. Bu eserde Nevevi'nin neden bu eseri kaleme aldığı ve amacının ne olduğu ile birlikte toplumu oluşturan "Güzel ahlak, iyilik, doğruluk, adalet, yardımlaşma, affetmek, dostluk, kardeşlik, sabır, ilim öğrenmek, sorumluluk" vb. değerlerle ilgili Hadis-i Şerifleri konu konu ayırarak örneklendirmiştir.

10-12-202010-12-2020

Saray Mahallesi, Kültür Caddesi No 9 Posta Kodu 07400 Alanya/Antalya - 0242 5131198 0242 5134838 02425124059 mail adresi alanya07meb.gov.tr

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.