ANTALYA ALANYA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMEN GELİŞİM PROGRAMI (DÖGEP) MAYIS AYI TOPLANTISI

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMEN GELİŞİM PROGRAMI (DÖGEP) MAYIS AYI TOPLANTISI

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMEN GELİŞİM PROGRAMI (DÖGEP)

TARİH             : 05.05.2021

YER                 : ZOOM UYGULAMASI (UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMI)

KATILIM          : 63 KİŞİ

 

Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Vizyonu kapsamında Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen DÖGEP (Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmen Gelişim Programı) kapsamında ilçemizde görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri ile Mayıs Ayı DÖGEP toplantısı yapıldı. Mayıs Ayının konusu olan "Kültür ve medeniyetimizin düşünceye, varlığa, insana, eğitime, bilime, sosyal hayata, şehre, sanata, mimariye dil ve edebiyata yansımaları" konusunda, Alanya Fevzi Alaeddinoğlu Anadolu Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Mahmut TURABİ tarafından bilgi verildi. Söz konusu toplantıda;

               İSLAM MEDENİYETİ VE ETKİ ALANLARINA GENEL BİR BAKIŞ

İslam medeniyeti; bugün bile kullanılan modern ilim metotlarının, Müslümanlar tarafından bilinçli olarak kullanılmasıyla ortaya çıkan, parlak bir medeniyet sarayıdır. "İlmin ilk şartı şüphedir"diyen bu ışıklı medeniyetin mimarları şimdi düşündürücü ve hayranlık uyandırıcı bilimin anahtarlarını keşfetmişlerdir.

Tekniğin ve bilimin bu kadar geliştiği çağımızda, sıfırın keşfi, kâğıdın icadı, astronominin bugünkü postulatları olan dünya ve gök cisimleriyle ilgili temel prensipler vs., oldukça önemli buluşlardır. Bugünün bilim ve teknolojisi, kendisini orta zaman İslam medeniyetinin ektiği tohumlara borçludur.

Daha 1000 yıllarında, yani Kopernik'ten 500 sene önce, İslam bilgini El-Biruni (973-1048) tarafından; "gündüz ve gece değişikliğinin; diğer gezegenler gibi Dünya'nın, Güneş etrafında dönmesiyle meydana geldiği ortaya atılmıştı. Bu görüşün, değil o devirde İncil tarafından hoş karşılanması ve Avrupa'nın anlaması; 500 yıl sonra Kopernik bile bu ilmi tezi cesaretle savunamamıştır. Ortaçağ'da, daha 880 yılında Müslümanlar, henüz meçhul bulunan havaya, hakimiyeti denerler. İspanya'da İbn Fırnas, üzerine tüy ve kumaş geçirdiği ilk uçağı imal etti. Bir gün yeryüzüne düşüp parçalanıncaya kadar, uzun zaman havada kalmaya, süzülme uçuşu denemeleri yapmaya muvaffak olmuştur.

Batı medeniyetinin alt yapısını hazırlayan İslam medeniyeti ve İslam bilginleri, ne hazindir ki uzun bir zaman söz konusu bile edilmemiş ve hatta unutulmuştur. Akademisyen Halil BAYRAKTAR'ın bir dergiye verdiği mülakatında, Dr. Sigrid Hunke'nin 'Avrupa'nın Üzerine Doğan İslam Güneşi' eserine atıfla bu konudaki haksızlığı şöyle dile getirir:


            "Şu kadarı var ki, Müslümanların öncülük ettikleri şeylerden mesela; Arap rakamları, cebir, usturlap gibi şeylerden hemen hemen hiçbirinin İslami patent hakkı, Batı'da tanınmamıştır. Aksine birçok Müslüman icadı, günümüzde İngiliz, Fransız veya Alman malı sayılmaktadır. "Batı medeniyeti ve bugünkü modern bilim ve teknoloji; temellerini-gelişimini, İslam bilim ve medeniyetine borçludur. Batı'nın bunu örtme ve bilimini Eski Yunan'a indirgeme çabaları, İslam'a karşı Batı'nın tarihsel bilinçaltı düşmanlığının bir yansımasıdır. Bugün, bu örtme-saptırma çabaları ortaya çıkmış ve güneş balçıkla sıvanamaz olmuştur. Bunda, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in olağanüstü gayretleri yanında; Batılı birçok kadirşinas bilim adamlarının çabaları da önemli rol oynamıştır. Ancak, kendi tarihinden-dininden habersiz genç nesiller, maalesef içerden yapılan yanıltıcı-yönlendirici propagandalarla boşluğa yuvarlanmış; Batı'nın cazibesine kapılarak adeta kaybolmuştur. Kendi mirasına sahip çıkarak geliştiremeyen; onu yeni nesillere aktaramayan İslam referanslı topluluklar, bu hatalarının bedellerini, ağır bir şekilde ödemiş ve ödemeye devam edeceklerdir.

            Prof. Dr. Fuat SEZGİN'in deyimiyle: Bugünkü Avrupa medeniyeti, İslam medeniyetinin muayyen şartlar içerisinde, muayyen bir devirden sonra, başka iktisadi ve jeopolitik şartlar altında ortaya çıkan devamından ibarettir. 'Batı medeniyeti, İslam medeniyetinin bir çocuğudur.'

Son söz yerine;

?         İslâm Dini en yüksek ahlak kurallarını öğütleyen bir dindir.

?         Sanat ve teknikte ilerlemeyi amaçlayanları daima teşvik etmektedir.

?         Yine İslâm dini, Müslümanların evrensel bir medeniyet kurmalarına imkân verecek potansiyeli her zaman için içinde bulundurmuştur ve bu potansiyel bugün için de mevcuttur.

?         Batı Medeniyeti, İslâm Medeniyeti'ni daima yok olmuş gibi göstermeye çalıştı. Hâlbuki İslâm Medeniyeti hâlâ ayaktadır.

?         Buna en güzel örnek Osmanlı'nın Avrupa coğrafyasında ve özellikle Anadolu'da bıraktığı eserler ve kültürel yapıdır.

?         İslâm medeniyeti dünyanın dört bir yanında hâlâ ayakta olan kurumlar ve eserler bırakmıştır.

06-05-202106-05-202106-05-2021

Saray Mahallesi, Kültür Caddesi No 9 Posta Kodu 07400 Alanya/Antalya - 0242 5131198 0242 5134838 02425124059 mail adresi alanya07meb.gov.tr

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.