ANTALYA ALANYA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MART AYI DİN KÜLTÜRÜ ÖĞRETMENLERİ GELİŞİM TOPLANTISI

MART AYI DİN KÜLTÜRÜ ÖĞRETMENLERİ GELİŞİM TOPLANTISI

19/03/2019 tarihinde yapılan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri gelişim toplantısında öğretmenlerimize ve yeni nesillere örnek teşkil edecek ülkemizin din eğitimine ilmi kültürel ve tarihi mirasına katkıda bulunan bilim insanı olarak CELALEDDİN ÖKTEN’in tanıtımı yapılmıştır.

Tanıtım Mahmut Seydi Hamdullah Emin Paşa Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Burak TEKİNER tarafından yapılmıştır.

Celaleddin ÖKTEN

Trabzon´da 1882 yılında dünyaya gelen Mahmut Celaleddin Ökten, küçük yaşta önce babasını, sonra da annesini kaybetti. Babaannesinin himayesinde hafızlığını yapan Ökten, bu şekilde ilk eğitimini de tamamlamış oldu. Darülfünun Edebiyat Şubesi’nden 1911´de mezun olan Celaleddin Ökten, İstanbul´da öğretmen olarak göreve başladı. İlmi bilgisi ve olgun kişiliği sayesinde kısa zamanda "Celal Hoca" unvanıyla anılmaya başlanan Ökten, çeşitli okullarda edebiyat, felsefe ve mantık dersleri verdi. Ömrü boyunca ilim, irfan peşinde koşarak imam hatip okullarının açılması ve yaygınlaşması için mücadele eden Ökten, bu okullarda hocalık ve idarecilik görevleri de yaptı.

MÜFREDATI KENDİSİ HAZIRLADI

Celaleddin Ökten, 1949´da Milli Eğitim Bakanlığınca İstanbul´da açılan imam hatip kursuna müdür ve öğretmen olarak atandı. Ancak Ökten, bu kursların yeterli olmayacağına inanarak, eğitimin, orta dereceli okullar açılarak buralarda verilmesini istedi. Bu amaçla da dönemin Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri başta olmak üzere pek çok kişiyle görüşmeler yapan Ökten, Bakan İleri´nin de desteğiyle bu okulların ders müfredatı üzerinde çalıştı.

İSTANBUL İMAM HATİP’TE MÜDÜRLÜK

İmam hatip okullarının müfredatına hem dini hem de fen ilimlerinin konulması için büyük çaba harcayan Ökten, kimi zaman bu okulların müfredatına yabancı dil, sosyoloji, felsefe, fizik, kimya gibi derslerin konulmasına karşı çıkan hocalarla, kimi zaman da bu okullarda Arapça´nın ders olarak yer almasına karşı çıkan ve Kur´an-ı Kerim´in Türkçe tercümesinden ve Latin harfleriyle okutulmasını isteyenlerle mücadele etti. Ökten´in bu mücadelesinin sonucunda, onun planlamasına göre imam hatip okullarının açılması kararı alındı. Ökten de, ilk açılan İstanbul İmam Hatip Okuluna kurucu müdür olarak atandı.

HEM DOĞULU HEM BATILI

Ökten, okula atanmasının ardından kimi zaman elinde süpürgeyle temizlik, kimi zaman tamirat yaptı, çoğu zaman da öğrencilerine ders anlattı. Zor şartlarda imam hatip okullarının yaşaması ve gelişmesi için çalışan Celal Hoca’nın adı bir süre sonra imam hatip okullarıyla özdeşleşti. Arapça, Farsça ve Fransızcayı iyi derecede bilen, İslami ilimlerle beraber batı düşüncesine de hakim olan Celal Hoca, okuldaki derslerinin yanında Beyazıt´taki Soğanağa Camisi’nde de 6 yıl boyunca İmam Gazali´nin "İhya-u Ulumid-din" adlı kitabını okuttu. Ökten, 21 Kasım 1961´de vefat etti.

                                                                                                              Celal AYDIN

                                                                              Alanya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri Koordinatörü

20-03-201920-03-201920-03-2019

Saray Mahallesi, Kültür Caddesi No 9 Posta Kodu 07400 Alanya/Antalya - 0242 5131198 0242 5134838 02425124059 mail adresi alanya07meb.gov.tr

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.