EKİM AYI YÖNETİCİ GELİŞİM PROGRAMI
2020-2021 Eğitim öğretim yılında YÖGEP kapsamında Alanya İmam Hatip Ortaokul ve Lise Okul yöneticileri 30/10/2020 Cuma günü saat 16.00'da Nebahat Şifa Anadolu İmam Hatip Lisesi konferans salonunda toplandı.
Protokol kuralları (vb.) ve resmi yazışma kuralları Nebahat Şifa Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı Uzm. Öğrt. Süleyman ÖZDEMİR tarafından paylaşıldı. Protokol ve nezaketin tarifleriyle başlayan eğitimde;
Karşılama-tanışma-ağırlama-uğurlama adabı, kılık-kıyafet adabı, üst ve ast ile ilişkiler, sosyal medya ve bilişim adabı, yeme-içme adabı, toplantı ziyaret ve görüşme adabı, telefonla iletişim süreci, veli ile ilişkiler konular slayt eşliğinde aktarıldı.
Bir İngiliz Atasözü "Krala saygı mecburiyet, dilenciye saygı nezaket..." Nezaket; Başkalarına karşı saygılı, nazik ve ince (kibar) davranma kurallarını gösterir.
Eğitime Mevlana'nın ünlü "Asalet; boyda değil, soydadır. İncelik; belde değil, dildedir. Doğruluk; sözde değil, özdedir. Güzellik; yüzde değil, yürektedir" dizeleriyle devam etti. Nezaketin hiçten geldiğini fakat her şeyi satın aldığını vurgulayan konuşmacı, özel, sosyal, kamusal olarak tanımladığı yaşam alanımızda saygın bir 'biz' oluşturmak olduğunu kaydetti.
Toplumları düzenleyen iki ana kural demeti olduğunu vurgulayan Özdemir şöyle devam etti:
"Birincisi hukuk kuralları. Sükûnetin korunması adına uyulması gereken zorunlu düzenlemelerdir. İkincisi adâb-ı muaşeret kuralları. Ancak adâb-ı muaşeret kuralları olmadan 'Hukuk Kuralları' ile toplumun karşılıklı nezaketinin oluşması, ilişkilerin düzeyli tutulması sağlanamaz. Nitekim bireyin bilgili, görgülü olması kendisini ve çevresini tanımasını sağlar. Saygı, nezaket ve zarafeti getirir. Saygı, hak tecavüzünü engeller."
Tanışma ve tokalaşma konularında insanın görünüm, diksiyon, duruş, beden dilinin yanı sıra en önemli tavrının nezaket ve zarafet olduğunu anımsatarak, iletişimde sihirli anahtar samimi bir gülümseyiştir. Her kapıyı açar" diye konuştu. Protokolde iki önemli konuyu samimiyet ve yerindelik olarak açıklayan Özdemir, tavır ve davranışlarda karşılığın esas olduğunu fakat duruma göre değişiklik gösterebileceğini kaydetti.
Toplantı masaların şekli ise, görüş alışverişi sağlamak için 'Yuvarlak', kısa, öz toplantı ve görüşme yapmak için 'kare', demokratik katılım sağlamak için 'köşegen veya hilal', otorite altında bir toplantı yapmak için 'dikdörtgen' masaların tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.
Sofra adabı konusunda da paylaşımlarda bulunuldu. "Görgü ve nezaket kurallarını bilmemiz ve yaşamımızda uygulamamız, bulunduğunuz ortamda bizleri farklı kılacaktır. Sık sık kullandığınızda sihir etkisi yaratan bu kelimeler hayatınızda her işin su gibi akıp gitmesine vesile olacaktır. Selamun aleyküm, günaydın, lütfen, teşekkür ederim, memnuniyetle, misafir, muhteşem, derhal, elbette, harika, kesinlikle, özellikle, buyurun, efendim, sayın, hanımefendi kelimelerini kullanılmalı."
Ardından resmi yazışma kurallarına değinildi. Resmi yazışma kuralları en son değişiklikler 10 Haziran 2020 tarih ve 31151 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan kurallar aktarıldı.
Son olarak da karşılıklı soru cevap şeklinde konuşmaların ardından iyi dileklerle eğitime son verildi.